duminică, 24 ianuarie 2010

Iluzionistii




Ati auzit de Harry Houdini? Se spune despre el ca a fost cel mai mare magician si iluzionist al tuturor timpurilor. Reusea mereu sa-i faca pe cei din jur sa creada ca exista ceva acolo unde defapt nu exista nimic. Dar eu cred ca cel mai mare iluzionist se afla in fiecare dintre noi. Singura diferenta este ca noi cream iluziile pentru noi, nu pentru cei din jur. Ne place sa ne agatam cu disperare de orice fir de ata care in mintea noastra apare ca o ancora groasa. Ceea ce este si mai grav este ca atunci cand ne dam seama de asta, nu facem nimic pentru a rezolva situatia. Tragem de fir, el se rupe. Dar in mintea noastra il innodam, iar ancora pare si mai mare, si mai solida.
Ne agatam cu disperare de viitor, apar planuri, ganduri, sentimente. In mintea noastra ne-am creat o intreaga imagine de ansamblu, totul pornind de la o vorba, un suras, un eveniment care pentru celalalt poate este neimportant, dar care noua ne-a captat intreaga atentie. Si uite asa balonul de sapun se face mai mare, mai frumos. Pana se sparge. Si atunci ne uitam in jur si ne dam seama cat am gresit ca ne-am facut iluzii.
Ne agatam cu disperare de trecut. Desi mereu ne apare in fata ochilor, nu ne dam seama ca acum nu mai este nimic. Sau pur si simplu nu vrem sa recunoastem asta. Tot speram ca putem da timpul inapoi, ne gandim 'ce ar fi fost daca'. Ne iluzionam cu un trecut frumos, dar care este doar trecut. Nu vrem sa-l lasam in urma noastra, ci inca mai traim in el. Ne refugiem confortabil in momente de timp trecute.
Singurul care scapa din ecuatie este prezentul. El este cel care reprezinta realitatea, cel in care ar trebui sa traim. Trebuie sa deschidem larg ochii si sa ne uitam in jur. Sa acceptam lucrurile asa cum sunt ele, in starea lor naturala, nealterata de imaginatia noastra.
In urma cu un minut te apucai sa citesti acest articol. Acum minutul acesta s-a dus si nu se va mai intoarce. Viitorul este inca departe. Traieste prezentul!

Un comentariu:

  1. ..da,ai dreptate, dar in seara asta m-am intilnit cu 'dublu click', si astept sa continui, sa se deschida cutia ...cu bloguri. Ce zici ?!

    RăspundețiȘtergere